P-piller

P-piller är ett preventivmedel för kvinnor. P-piller är tabletter eller piller som tas dagligen via munnen för att förhindra graviditet. De innehåller sådana hormoner som finns naturligt i kroppen. Den vanligaste varianten av p-piller är de kombinerade p-pillren som innehåller en kombination av östrogen och gestagen. Det finns också minipiller som endast innehåller gestagen. Dessa anses ha mindre biverkningar än de kombinerade p-pillren.

P-piller fungerar på så sätt att man tillför hormoner och på så sätt påverkas menscykeln så att ägglossningen förhindras. Även slemmet i livmoderhinnan påverkas för att förhindra att spermierna inte kan ta sig in i livmodern. Dessutom påverkas slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas. Om man tar p-pillren på rätt sätt så skyddar de mot graviditet i 99,5 procent av fallen. Det är viktigt att komma ihåg att p-piller inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar och därför kan de med fördel kombineras med att använda kondom. Framförallt kombinerade p-piller kan ge biverkningar. En del kvinnor upplever att humöret, sexlusten och vikten påverkas av pillren. P-piller kan också ge en ökad risk för stroke och blodpropp. Om man har en ökad ärftlighet för detta rekommenderas därför inte p-piller utan dessa kvinnor erbjuds istället minipiller.

Förutom p-piller finns det många andra preventivmetoder som p-ring, pessar, p-stav, kondom, p-plåster, spiral, p-spruta och p-dator. Man kan också använda sig av andra metoder för att skydda sig mot graviditet, som avbrutet samlag, säkra perioder, amning och sterilisering. P-piller är ett av de äldsta preventivmedlen och också ett av de mest säkra. Det finns många olika sorters p-piller och olika sorter passar olika personer. Det kan därför krävas att man provar flera olika sorter för att hitta den sort som passar bäst. Vilken p-pillersort som passar bäst beror till exempel på hur stora mensblödningar man har och om man lider av PMS. Det som skiljer de olika sorterna åt är proportionerna mellan hormonerna. En del innehåller mest östrogen, andra innehåller mest gestagen. Hos vissa sorter varierar hormondoserna under månaden för att efterlikna kroppens egen hormonproduktion. När man har hittat den sort som passar bäst är det enda man behöver komma ihåg att ta pillret vid samma tidpunkt varje dag.